Norrskov Merino

Merinould fra New Zealandske avlere

 

Den New Zealandske merinofiber anses for at være den bedste merinould på markedet.

Norrskov er en ud af få virksomheder i verden, som har tilladelse til at bruge den certificerede New Zealandske merinould. Udvalgte New Zealandske avlere leverer en rå merinould, en såkaldt ”fit for purpose”-uld, der opfylder Norrskovs høje kvalitetskrav, hvoraf de vigtigste er en angiven mikron, hæftningslængde og hvidhed.

 

 

Mikron

Mikron angiver fiberens finhed. Jo lavere mikron, jo finere og blødere vil slutproduktet være. I eksempelvis en strømpe, hvor holdbarhed og ydeevne er vigtige faktorer, er det afgørende for succes, at vi rammer den rigtige balance mellem blødhed og ydeevne. Norrskov har valgt en specifik mikron, som gennem vores forskning har vist sig at være effektiv i både ydeevne og holdbarhed, og spundet op i garn leverer det vores perfekte Norrskovprodukter. Du kan måske bedre forestille dig, hvor fin den merinould vi bruger er, ved at sammenligne det gennemsnitlige menneskehår, der har en mikron på 60 med den merino, som Norrskov anvender, der har en mikron på mellem 17 og 24.

 

Behandling

Når vores New Zealandske merino er blevet høstet, sendes den til forarbejdning, hvor fiberen skylles/vaskes, kardes og laves til en topfiber, som det færdige garn kaldes. Den rene, justerede og kardede fiber sendes herefter til farvning og spinning hos specialister på netop det område.

Twist (vride) faktor

Toppene snoes sammen for at danne en trådstreng, dette kaldes spinding. Når garnet bliver spundet, skal vi angive twistfaktoren. For meget vridning vil skabe en hård følelse og få garnet til at strikke i en forkert vinkel og vil dermed forvride stoffet. For lidt vridning derimod svækker garnet og påvirker holdbarheden og modstanden mod pilling, som det kaldes, når garnet fnuldrer. Mængden af twist måles i vendinger pr. Meter (tpm).

Vi har arbejdet med vores garnspecialister for at bestemme den optimale tpm, der kræves til Norrskovs produkter, og opnået den perfekte balance mellem ydevene og holdbarhed.

 

Fiberlængden

Fiberens længde og styrke er vigtig for at opnå et stærkt garn, der løber glat gennem strikkemaskinerne.

Pilling kan være et problem for noget uld. Pilling opstår på grund af korte eller svage fibre i garnet, der, når de er underlagt slid, migrerer til overfladen og forårsager den fluffy pilling-effekt, du ser i mindre kvalitetsprodukter. Ved at vælge lange og konsekvente fibre er pilling ikke et problem i Norrskovs produkter.

Traditionelt blev uldstoffer betragtet som værende stikkende og irritable, men med nye og forbedrede forsknings- og forarbejdningsmetoder anses New Zealandsk Merinould for at være et blødt og behageligt stof, som ikke klør.